De liefde kent vele verjaardagen, maar bijna geen enkele heeft zulke verstrekkende gevolgen gehad als deze: op 12 september elf jaar geleden kwam er een
De meeste stellen leren elkaar vandaag kennen via datingapps. Onderzoeker Johanna Degen legt uit wat de gevolgen hiervan zijn voor relaties en waarom flirten in het echte leven zo moeilijk is geworden.
Zo ging het vroeger: je ontmoette elkaar op het werk, op café, in de club of in de supermarkt. Je ging uit met vrienden van vrienden of iemand die je kende via vrijwilligerswerk bij de brandweer. Met Tinder werd de kring van potentiële kennissen of zelfs partners ineens veel groter. Maar wat doet dat met ons, met onze relaties, met onze manier van flirten en met het zoeken naar potentiële partners in het echte leven? De Duitse sociaal psycholoog Johanna Degen, die sinds 2019 het onderzoeksproject ‘Tinder: Profiling the self’ leidt aan de universiteit van Flensburg, onderzoekt het fenomeen. Haar nieuwste bevindingen over online dating en relaties kan ze ook in de praktijk toepassen, Degen werkt ook als relatietherapeut.Pragmatisch zeg ik: het werkt.
Maar veel mensen hebben ook negatieve ervaringen met apps. Tinder heeft nog altijd de meeste gebruikers, maar velen klagen over het respectloze gedrag en de harde toon.Dat is waar. Tien jaar na de lancering van Tinder is het imago drastisch aan het veranderen. Wetenschappelijk gezien uiten gebruikers zich in de app in emotioneel geladen taal. Om het eenvoudiger te stellen: iedereen vindt Tinder waardeloos.