Hoe creëer je een onbezorgde jeugd voor kinderen uit de omgeving van Boetsja in Oekraïne? De Belgische organisatie 'Agentschap Opgroeien' bracht 1 jaar geleden 55 minderjarigen onder bij Vlaamse pleeggezinnen. Anastasiya is een van hen.
Ruim een jaar geleden verliet de toen 13-jarige Anastasiya huis en haard. Ze stapte op de bus in het Oekraïense Boetsja, op weg naar het voor haar onbekende België. Vlak daarvoor hadden de Russen de stad verlaten. Daarbij werden honderden burgers vermoord door het Russische leger en op straat achtergelaten.
Met wiskunde trauma verwerken In het begin was Anastasiya volgens Anna heel bleek en in zichzelf gekeerd. "Haar manier om stress te verwerken, was met wiskunde. Ze zat constant op zo'n online platform om wiskunde-opgaven te maken. Oplossen, oplossen, oplossen. Echt uren aan een stuk." Daarna bloeide ze op. "Ze was heel nieuwsgierig naar het leven, had liefde voor nieuwe dingen. Ze was heel open, heel actief. Eigenlijk heel gemakkelijk.
"Op deze schaal was het - in de moderne tijd - de allereerste internationale reddingsmissie van kinderen uit een oorlogsgebied ooit. En ik denk dat als je kijkt naar het welzijn van kinderen, dat dit gewoon ongelooflijk belangrijk was", vertelt hij. "Daarna worden ze in een gemeentelijke opvang of in een pleeggezin ondergebracht." Daarnaast is er in Nederland ook een speciale opvanglocatie voor Oekraïense jongeren. In Nederland staan er volgens het NIDOS zo'n 130 kinderen onder de voogdij van de organisatie.
Bekijk ook Zo'n normaal mogelijke jeugd Alle kinderen zijn volgens Hesselmans in België naar school gegaan. "Ze hebben hobby's gekregen, hebben kunnen aarden in een heel gewoon gezin", vult hij aan. "En dat zorgeloze is gewoon ongelooflijk belangrijk. Het blijft wel relatief natuurlijk, want hun mama of papa blijven natuurlijk wel in Oekraïne en in die conflictsituatie zitten.
United States Latest News, United States Headlines
Similar News:You can also read news stories similar to this one that we have collected from other news sources.
'Hypersonische raketten onderschept', wat zegt dit over het Oekraïense leger?'De Oekraïners lijken de verschillende wapensystemen goed te kunnen combineren tegen een scala van aanvalsmiddelen', zegt defensie-expert Patrick Bolder.
Read more »
Eerste schadevergoeding België voor 'abnormale hoeveelheden pfas' in bloedUitstoot van giftige stoffen door de 3M-fabriek in Zwijndrecht, bij Antwerpen, heeft ertoe geleid dat leden van een gezin honderd keer de toegestane hoeveelheid pfas in hun lichaam hadden, oordeelt de rechter.
Read more »
Russen hebben driekwart van Bachmoet in handen, wat zegt dat? Militair expert Peter Wijninga over de 'loopgravenstrijd'De Russen hebben driekwart van de Oekraïense stad Bachmoet verovert. Toch zijn de Oekraïense soldaten daar nog niet weg en gaat de loopgravenoorlog door. Militair deskundige Peter Wijninga praat je bij over de stand van zaken in Oekraïne en Rusland.
Read more »
Ondanks de oorlog is Oekraïense club Shakhtar Donetsk toch succesvol in de Europa League: 'We spelen voor onze soldaten'Voetbalclub Shakhtar Donetsk kan al 9 jaar geen echte thuiswedstrijd spelen door de oorlog met Rusland. Maar de club herpakte zich en speelt morgen tegen Feyenoord. Dat doen ze voor hun soldaten: 'Want zonder hen kunnen wij niet voetballen.'
Read more »