Soms werden in het verleden slaafgemaakte mensen gedoopt in de gebieden waar Nederlanders zaten, maar dat betekende niet dat ze ook hun vrijheid kregen.
Toen de eerste Zeeuwen en Hollanders met schepen de kusten van Afrika begonnen te verkennen, was ook de protestantse kerk er al vroeg bij. Tot nu toe was er echter niet veel aandacht naar de rol van de kerken bij de slavenhandel en het koloniale verleden. Vandaag werd een eerste onderzoek gepresenteerd in de Utrechtse Domkerk.
"Al heel snel begonnen ze kerken te vestigen in alle koloniale gebieden langs de kusten. Fort Elmina, in het tegenwoordige Ghana, is al heel snel in gebruik genomen, en daar is toen ook een kerk gevestigd en die is er eeuwenlang gebleven." In hoeverre de kerk ook echt betrokken was bij de slavenhandel is nog niet helemaal helder, zegt de onderzoeker. "Dat zijn we aan het uitzoeken. We zijn net begonnen met dit onderzoek. Het is een geschiedenis van honderden jaren op verschillende werelddelen."
Zo werden op sommige plekken slaafgemaakte kinderen gedoopt, maar niet overal. "Over het algemeen gebeurde het niet, maar soms wel. Dat soort dingen zijn we aan het uitzoeken. Of er patronen en historische veranderingen te vinden zijn."Als een slaaf werd gedoopt, betekende dat overigens niet meteen dat dat met vrijheid gepaard ging. "Daar is wel veel over gediscussieerd. Bij de synode van Dordrecht bijvoorbeeld kwam dat aan de orde, al in 1618.
United States Latest News, United States Headlines
Similar News:You can also read news stories similar to this one that we have collected from other news sources.
Depressie komt opvallend vaak voor bij Turkse Nederlanders en dat verbaast deze psychiater nietsEr zijn grote gezondheidsverschillen tussen Nederlanders met verschillende etniciteiten, blijkt uit langdurig Amsterdams onderzoek. Dat ziet de Turks-Nederlandse psychiater Zeynel Erkut dagelijks in de praktijk: 'We moeten meer cultuur-sensitief werken.'
Read more »
SCP: een op de zes Nederlanders heeft te maken met stapeling van problemenZe hebben bijvoorbeeld financiële problemen, weinig sociale contacten en kunnen het huishouden niet zelfstandig doen.
Read more »
SCP: een op de zes Nederlanders heeft te maken met stapeling van problemenEen op de zes volwassenen in Nederland heeft te maken met een stapeling van problemen, bijvoorbeeld een tekort aan financiële middelen en een gebrek aan een sociaal netwerk. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Read more »
Deze Nederlanders doen mee met de Alpe d'HuZes: 'Ik ben gewoon sterk'De Alpe D'HuZes is een jaarlijks sportevenement waarbij duizenden mensen geld inzamelen door de Franse Alpe d'Huez te beklimmen.
Read more »
UvA-docenten kondigen nieuwe staking aan: 'Ontevreden over docentenbeleid'
Read more »