MRNA-technologie: de Gentse bijdrage aan de Nobelprijs voor de Geneeskunde

United States News News

MRNA-technologie: de Gentse bijdrage aan de Nobelprijs voor de Geneeskunde
United States Latest News,United States Headlines
  • 📰 Knack
  • ⏱ Reading Time:
  • 67 sec. here
  • 3 min. at publisher
  • 📊 Quality Score:
  • News: 30%
  • Publisher: 68%

De Nobelprijs Geneeskunde bekroonde dit jaar wetenschappers die de basis legden voor de mRNA-technologie. Professor Niek Sanders vertaalde die technologie naar succesvolle coronavaccins. Kanker is zijn volgende target.

Het stond in de sterren geschreven dat de mRNA-technologie, die ons succesvolle vaccins tegen het coronavirus gaf, bekroond zou worden met een Nobelprijs voor de Geneeskunde. De vraag was alleen wie hem zou krijgen. De keuze van het Nobelprijscomité viel op Katalin ‘Kati’ Karikó, een naar de Verenigde Staten uitgeweken Hongaarse onderzoekster, en haar Amerikaanse collega Drew Weissman.

In de wetenschappelijke verantwoording van zijn keuze vermeldt het Nobelprijscomité een publicatie uit 2015 van een onderzoeksgroep onder leiding van gentechnoloog Niek Sanders . Het team van Sanders bracht een cruciale verandering aan in het mRNA uit de oorspronkelijke aanpak van de Nobelprijswinnaars. Die maakte de molecule nog stabieler, in die mate zelfs dat ze vandaag standaard aanwezig is in álle mRNA-vaccins.

Zeker. Anders hadden we moeten rekenen op klassieke vaccins, gebaseerd op bijvoorbeeld onschadelijk gemaakte verkoudheidsvirussen. Janssen Pharmaceutica heeft er zo eentje tegen het coronavirus gemaakt. En dat bleek veel minder efficiënt te zijn dan de mRNA-vaccins. Zulke vaccins zijn ook veel moeilijker te produceren.Als je mRNA gewoon namaakt, wordt het na inspuiting in een lichaam onmiddellijk als vreemd herkend door de afweercellen en snel afgebroken.

We sleutelen ook aan zogenaamde slimme mRNA-moleculen die je aan kunt zetten op het ogenblik dat ze aangekomen zijn op de plek waar ze hun werk moeten doen, zoals in een tumor. Zo kun je ze maximaal laten renderen en verminder je de kans op eventuele nevenwerkingen. We testen de mogelijkheid of we onze vaccins via een neusspray kunnen toedienen in plaats van injecties. Dat zou hun toepassing vergemakkelijken.

We have summarized this news so that you can read it quickly. If you are interested in the news, you can read the full text here. Read more:

Knack /  🏆 5. in BE

United States Latest News, United States Headlines

Similar News:You can also read news stories similar to this one that we have collected from other news sources.

In memoriam, Martti Ahtisaari: de Finse ex-president die de Nobelprijs voor de Vrede kreegIn memoriam, Martti Ahtisaari: de Finse ex-president die de Nobelprijs voor de Vrede kreegIn Helsinki overleed de 86-jarige Martti Ahtisaari (1937 -2023). De diplomaat was president van Finland en kreeg als perfecte oorlogsonderhandelaar de Nobelprijs voor de Vrede.
Read more »

Geen bekerchaos meer op Gentse Feesten? 'Laat cafés en nachtwinkels meebetalen voor één uniforme beker'Geen bekerchaos meer op Gentse Feesten? 'Laat cafés en nachtwinkels meebetalen voor één uniforme beker'Negen maanden voor de nieuwe editie van de Gentse Feesten geven experten suggesties om bekerchaos aan te pakken
Read more »

Jon Fosse, Nobelprijswinnaar Literatuur: de Beckett van het noordenJon Fosse, Nobelprijswinnaar Literatuur: de Beckett van het noordenDe Noor Jon Fosse kreeg de Nobelprijs voor de Literatuur. Een uitstekende keuze: zijn toneelstukken en verhalen zijn net zo donker en grappig als de mens zelf.
Read more »

Leerling (17) van Sint-Jorisinstituut sterft aan bacteriële meningitisLeerling (17) van Sint-Jorisinstituut sterft aan bacteriële meningitisEen 17-jarige jongen van het Sint-Jorisinstituut in Bazel is overleden aan een bacteriële hersenvliesontsteking. “Dit is onwezenlijk en een onnoemelijk verlies”, laat burgemeester Antoine Denert weten. “De leerlingen van zijn klas kregen vrijdagochtend psychologische bijstand.
Read more »



Render Time: 2025-02-25 21:55:47