De nieuwe Eerste Kamer is gekozen. De coalitiepartijen krijgen 24 zetels, wat betekent dat de coalitie over links of over rechts een meerderheid kan vormen. Politiek commentator Joost Vullings beantwoordt veelgestelde vragen.
1. Hoe zijn de zetels nou precies verdeeld? Joost Vullings: "Wij stemmen op partijen. Die stemmen worden omgezet naar een aantal Provinciale Statenleden. En die hebben vervolgens bij het kiezen van de Eerste Kamer allemaal een stemgewicht; ze zijn als het ware een aantal punten waard. Een Statenlid in Drenthe is minder punten waard dan in Zuid-Holland, want het stemgewicht wordt bepaald door het aantal inwoners van een provincie en het aantal kiesgerechtigden.
2. Is de uitslag zoals verwacht? "De uitslag is net wat anders dan voorspeld: de BBB heeft uiteindelijk 'maar' 16 zetels, CDA en ChristenUnie kregen er eentje bij en GroenLinks verloor er eentje aan Volt. Vanuit de coalitie is het slim gespeeld. Zij hebben gedacht: 'We hebben een meerderheid nodig, dus moeten we ervoor zorgen dat we zowel met een links blok als met de BBB een meerderheid kunnen krijgen.' Daarom hebben VVD en D66 wat zetels gegund aan CDA en CU.
"Natuurlijk gaan partijen bedenken hoe zij hun mensen zo kunnen inzetten, dat de uitslag voor hen optimaal is. Ik snap dan dat sommige partijen zeggen: 'mensen hebben op onze partij gestemd, dus wij geven onze stemmen ook aan de eigen partij.' Maar ik snap ook dat andere partijen zeggen: 'als we stemmen weggeven, dan helpt dat bij het realiseren van onze doelen.' Het belangrijkste is dat partijen hier open over zijn, en dat zijn ze gelukkig.
5. Hoe denkt de meerderheid in de Eerste Kamer over belangrijke thema's en dossiers? "Eerste Kamerleden denken gewoon in lijn met hun partijprogramma en met de Tweede Kamerfractie. Maar natuurlijk liggen de verhoudingen tussen partijen iets anders in de Eerste Kamer dan in de Tweede Kamer." "Dus ja, de coalitie zal gaan praten, ook met de BBB. Maar het gekke is dan dat er meestal wordt onderhandeld met de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. Dus stel dat de coalitie met de BBB een meerderheid wil vormen over het stikstoffonds, dan gaan ze met Caroline van der Plas praten, niet met de senatoren."
United States Latest News, United States Headlines
Similar News:You can also read news stories similar to this one that we have collected from other news sources.
Vandaag wordt er gestemd voor de Eerste Kamer; dit kan je verwachten572 nieuwe statenleden mogen landelijk hun stem uitbrengen. Ze kiezen dan in hun eigen provinciehuizen de 75 leden van de nieuwe Eerste Kamer.
Read more »
Iedereen een nieuw pensioen: ook Eerste Kamer stemt voor pensioenwetVanaf 1 juli kunnen de pensioenfondsen gaan werken aan de overgang naar het nieuwe stelsel. Dat gaat nog jaren duren.
Read more »
Brandbrief hoogleraren aan Eerste Kamer: nieuwe pensioenwet ongrondwettelijkHet bezwaar van de hoogleraren gaat niet over de inhoud van het nieuwe pensioenstelsel, maar over een bepaling in de grondwet.
Read more »
Statenleden en kiescolleges kiezen vandaag de nieuwe Eerste KamerDe invloed van oppositiepartijen wordt in de nieuwe senaat groter. De verkiezingen zijn uitgebreid te volgen bij de NOS.
Read more »
Wekdienst 30/5: Eerste Kamer gekozen • Stemming nieuwe pensioenwetNieuws, weer, verkeer: met dit overzicht begin je geïnformeerd aan je dag.
Read more »
Podcast De Dag: het probleem van de Eerste KamerDe Eerste Kamer 'concurreert' met de Tweede Kamer en wordt steeds politieker, zegt bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis Bert van den Braak in podcast De Dag. Daar schuilen verschillende risico's in.
Read more »