Een vrouw die zwanger is van een kind dat niet levensvatbaar is, mag geen abortus laten uitvoeren in de Amerikaanse staat Texas.
In de Amerikaanse staat Texas woedt een verhitte discussie over de zwangerschap van Kate Cox . De vrouw uit Dallas is twintig weken zwanger, maar recent werd vastgesteld dat de foetus leidt aan trisomie 18, een chromosoomafwijking die maakt dat het kind na de geboorte wellicht niet levensvatbaar zal zijn. Het zou hooguit enkele dagen kunnen leven.
Texas is een van de staten met de strengste abortuswetgeving in de VS. Cox kwam daardoor niet in aanmerking voor een abortus, maar trok naar de rechtbank. Daar zegden haar advocaten dat ze afgelopen maand last van ernstige krampen en vochtverlies. De vrouw, die eerder al twee keizersnedes onderging, zou het risico lopen op ‘ernstige complicaties’ die haar leven en vruchtbaarheid zouden bedreigen.
Dat was echter buiten Paxton gerekend, die eerder al had gedreigd al wie bij de abortus zou helpen te vervolgen. Hij schreef brieven naar drie ziekenhuizen waar Cox’ dokters actief zijn waarin hij stelde dat hun patiënte niet zou hebben bewezen dat ze in een ‘levensbedreigende’ situatie verkeert of dat haar symptomen ‘het risico op overlijden’ in zich dragen, meldtHij trok ook naar het Texaanse hooggerechtshof om de beslissing van de lagere rechtbank aan te vechten.
United States Latest News, United States Headlines
Similar News:You can also read news stories similar to this one that we have collected from other news sources.
Cyprus Confidential: hoe een Russische oligarch stiekem miljoenen investeerde in een ‘Belgische’ animatiefilmDe bekroonde animatiefilm Where Is Anne Frank, een Belgische coproductie, ging in 2021 in première in Cannes. Uit gelekte documenten blijkt dat de Russische oligarch Roman Abramovitsj in het geheim 3,45 miljoen euro investeerde in de film.
Read more »
Grote middelen ingezet om dijk te herstellen: “Een breuk zou een ramp zijn”Nadat in de winterdijk bij Merkem kleine bresjes ontstonden, werd in Antwerpen vliegensvlug een amfibiekraan op een transport gezet richting Westhoek. “Een dijkbreuk zou een ramp zijn.”
Read more »
Een duurzame ‘neen’: hoe maak je een vuist tegen Black Friday?Een hoogdag voor ongebreideld shoppen, dat is Black Friday. Toch maken steeds meer merken en handelaars een vuist tegen het Amerikaanse kortingenfestival – symbool van overconsumptie. ‘Green Friday’ legt de nadruk op duurzaamheid en hergebruik, en houdt al zes jaar stand.
Read more »
‘Natuurlijk is een appelflap niet gezonder dan een brood: toch blijft debat over “ultrabewerkt” voedsel zinvol’Op een aantal dagen tijd verschenen verschillende artikels die zich erg kritisch tonen tegenover het concept ‘ultrabewerkt voedsel’, ofwel voedsel dat op
Read more »
‘Hoe een kleine systeemfout uitgroeide tot een menselijk drama: dringend meer bewustwording nodig rond sepsis’Berlijn, Wereldsepsisdag, woensdag 13 september 2023 Ik wil slapen, ik moet slapen, maar ik lig uitgeput na te denken over de afgelopen dag. Met een krop
Read more »
Lokt de moord op een Pruisisch meisje het herschrijven uit van de geschiedenis'Meer dan een krachttoer is dit een meesterwerk dat vertaling en verfilming verdient', schrijft Lukas De Vos over de winnaar van de Knack Hercule Poirotprijs. Jagers maken een tijdreis naar de oertijd, één van hen vertrapt een vlinder. Bij hun terugkeer heeft de fascistische presidentskandidaat gewonnen, bij hun vertrek verloor hij nog. Dat 'vlindereffect' speelt in de chaostheorie: de vleugelslag veroorzaakt elders in de wereld een orkaan. Het was ook één van de eerste alternatieve geschiedenisverhalen, van Knack Hercule Poirotprijs. Ook hier lokt een futiel gegeven - de moord op een Pruisisch meisje - het herschrijven uit van de geschiedenis. In een parallelle wereld verliest Hitler wel de oorlog maar breidt Stalin zijn territorium uit tot voorbij Brussel, dat de geallieerden opdelen zoals Berlijn voor 1989. Het is niet de eerste keer dat Baudewijns het dunne laagje vernis van de beschaving afkrabt
Read more »