Het idee klinkt mooi: studenten die wonen op een plek waar weinig goede OV-verbindingen zijn kunnen sinds kort carpoolritjes plannen via een speciale app. Gratis, en de bestuurder krijgt als beloning ook nog eens 2 euro per meerijder uitbetaald. De provincie heeft daar flink in geïnvesteerd. Maar het animo voor de app neemt snel af, waardoor de kosten voor de provincie nu veel hoger liggen dan die 2 euro per ritje.
De app, Nabogo genaamd, is sinds maart 2022 te gebruiken in de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht, Roosendaal en Steenbergen. In die gemeenten zijn veel OV-verbindingen verdwenen, Nabogo moest daarvoor een alternatief vormen. Zelf focust het bedrijf op de website ook met het voorkomen van files, en iets goed doen voor het milieu.
De app is niet nieuw ontworpen, het bedrijf erachter is al sinds 2018 actief in Denemarken en nog twee andere landen.De eerste maanden na de lancering werden er via de app gemiddeld zo’n 330 ritjes per maand geboekt. De laatste maanden is dat aantal gedaald naar nog maar 109 ritjes, zo blijkt uit cijfers die Omroep Brabant opvroeg bij Nabogo. Een rit staat bij Nabogo gelijk aan één meerijder, als er meerdere personen in een auto zitten telt dat dus als meerdere ‘ritjes’.
Het project loopt nog tot november van dit jaar. Als het animo voor de app in hetzelfde tempo blijft dalen zullen er hooguit nog een paar honderd ritjes bijkomen, waarmee de bijdrage van de provincie per rit iets boven de 70 euro komt. De vraag is of je voor dat geld niet beter een bus kan laten rijden.De provincie snapt dat het bedrag afgezet tegen het aantal ritjes misschien wel als erg prijzig wordt ervaren. Maar ‘innovatie kost nu eenmaal geld’, aldus een woordvoerder.
De 170.000 euro voor de carpoolapp komt uit een potje bedoeld voor experimenten op het gebied van gedeelde mobiliteit. Of dat geld goed besteed is, zal blijken na de evaluatie die gepland staat voor eind november.
United States Latest News, United States Headlines
Similar News:You can also read news stories similar to this one that we have collected from other news sources.
Minder aanrijdingen door nieuw hek langs de Zeeweg: Maar wie gaat het betalen?
Read more »
Onduidelijkheid over wat in waterschappen speelt, maar meer mensen zien wel het belang van verkiezingenAnderhalve week voor de waterschapsverkiezingen is het voor de meeste mensen onduidelijk welke onderwerpen er in hun waterschap spelen. Tegelijk zegt een derde wel dat deze verkiezingen belangrijker zijn dan die van 4 jaar geleden.
Read more »
Rusland viert morgen 'overwinningsdag', maar het onoverwinnelijke gevoel is na 1 jaar oorlog ver te zoekenRusland viert op 9 mei de 'Dag van de Overwinning', waarop wordt stilgestaan bij de capitulatie van nazi-Duitsland in 1945. Maar hoe onoverwinnelijk voelen de Russen zich nog na meer dan een jaar oorlog tegen Oekraïne? Daar verschillen de meningen over.
Read more »
Een kasteel hebben is leuk, maar het heeft één heel groot nadeelEen slotgracht en indrukwekkende ophaalbruggen, balzalen en slaapkamers die niet op één hand te tellen zijn. Hoe lang kunnen we nog genieten van die middeleeuwse romantiek? Een kasteel onderhouden is namelijk duur, zegt Antoinette van Dorssen bij Spraakmakers. 'Al voor de deur opengaat zijn er kosten gemaakt.'
Read more »
Juni begint met een dipje, maar zonnig weekend maakt het goed
Read more »