Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio. Luisteraars kunnen vragen insturen via [email protected]. Dit keer in Stuifmail zonnedauw geen echte dauwdruppels, grootste onder de bladluizen, kaasjeskruid zonder kaas en moeder en zoon volgden thuis de ontwikkeling van een rups.
Op Kampina staat het mooie kleine zonnedauw. Waaruit bestaan de druppels op die plantjes?, foto Monique Spooren.Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio. Luisteraars kunnen vragen insturen via
. Dit keer in Stuifmail zonnedauw geen echte dauwdruppels, grootste onder de bladluizen, kaasjeskruid zonder kaas en moeder en zoon volgden thuis de ontwikkeling van een rups.De naam zonnedauw bestaat uit zonne en dauw en beiden hebben een andere betekenis dan men vermoed. Allereerst de naam zonne, die naam heeft niets te maken met de zon, maar het oude woord zond en dat betekent zoveel als groot of veel maar dat woord zond kom je enkel nog tegen in zondvloed.
Gert-Jan Hehemann zag op een stuk gezaagde eikenstam mooie grote zwammen en hij vroeg zich af om welke soort het ging? Wat hij gezien heeft, zijn de heel mooie hoeden van de zwam met de fraaie naam zadelzwam. Deze boomzwam kom je het meest tegen op iepen en beuken en zowel op levende bomen als op dode. De hoeden van zadelzwammen zijn waaiervormig en lijken een beetje op een zadel. Ze kunnen maximaal veertig centimeter breed worden. Van boven zijn ze geelbruin en ze hebben bruine schubben.
Jeroen van Vessem fotografeerde een diertje, stuurde mij de foto en vroeg zich af wat hij gefotografeerd had. Volgens mij staat er op de foto een dromedarisluis. Dromedarisluizen kwamen hier oorspronkelijk niet voor, maar hebben zich vanuit Azië over de hele wereld verspreid. Het zijn meteen de grootste onder de bladluizen en kunnen bijna 6 mm groot worden. Je komt ze vooral tegen op wilg en ook wel op populier.
Deze struik hoort bij de kaaskruidfamilie omdat de bloemen lijken op een platte kaas Bert Merkx ziet sinds 2 jaar een struikachtige plant in zijn tuin opkomen en hij vraagt zich af welke plant het is? Volgens mij hebben we hier te maken met groot kaasjeskruid een van de leden van de kaasjeskruidfamilie. De naam heeft deze familie te danken aan het feit dat de vrucht, met aaneensluitende zaden, de vorm heeft van een plat rond kaasje.
United States Latest News, United States Headlines
Similar News:You can also read news stories similar to this one that we have collected from other news sources.
Wesp had het zwaar dit jaar, boswachter Frans legt uit hoe het zitWe hoefden er dit jaar maar weinig voor te doen om een wespensteek te voorkomen. De wesp had het namelijk zwaar dit jaar, zegt boswachter Frans Kapteijns. En dat heeft volgens hem alles met het natte voorjaarsweer te maken. 'Het was funest voor het nest.
Read more »
Deze rups verandert in een creepy vlinder, Frans vertelt je er meer overBoswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio. Luisteraars kunnen vragen insturen via stuifmailomroepbrabant.nl. Dit keer besteedt hij onder meer aandacht aan honderd jaar Kampina, naaktslakken uit Noorwegen en een langsteelgraafwesp uit Azië.
Read more »
Met deze truc blijven dode bomen rechtop staan, Frans vertelt je meerBoswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio. Luisteraars kunnen vragen insturen via stuifmailomroepbrabant.nl. Dit keer vertelt hij hoe je dode bomen krijgt die rechtop blijven staan, en ook aandacht voor een nachtvlindertje dat verstoppertje speelt.
Read more »
Boswachter maakt zich meer zorgen over honden dan over een wolfBoswachter Jan Meesters is helemaal klaar met de honden die weer massaal loslopen in de Loonse en Drunense Duinen en het wild opjagen. Op deze mooie zondag leveren de loslopende honden de boswachter meer werk op dan wolven. Zo kreeg hij zondagmorgen een melding van twee wolven in het gebied. 'We hebben gezocht en de melding geanalyseerd.
Read more »
Steeds meer arbeidsmigranten wonen in bossen, boswachter ziet nu piekArbeidsmigranten die (over)leven in de bossen. Boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap ziet het probleem steeds groter worden. Al wandelend door zijn werkgebied rond Bergen op Zoom ziet hij mensen slapen midden in de bossen of in een bosje naast een carpoolstrook bijvoorbeeld.
Read more »
Boswachter Erik verbijsterd over schrappen natuurplannen: 'Ontzettend dom'Het kabinet maakt een grote fout door het natuurbeleid te schrappen. Dat vindt boswachter Erik de Jonge. Hij is absoluut niet te spreken over de gang van zaken: 'We hebben er twee jaar hard aan gewerkt en konden er bijna de vruchten van plukken. Dit is alsof je een afspraak bij de tandarts afzegt, omdat je kiespijn hebt.
Read more »