Zondag overleed gewezen VRT-journaliste en nieuwsanker Martine Tanghe. Hoe groeide een ‘hippiemeisje’ in een vrouwonvriendelijke omgeving uit tot een icoon voor televisiekijkend Vlaanderen?
aan politieke vluchtelingen en doet vrijwilligerswerk op Cuba. Ze wil het onderwijs in, maar schrijft zich in voor het journalistenexamen van de BRT. Er zijn duizend kandidaten, zeven maanden later schieten er elf uitverkorenen over. Twee vrouwen: Lea Cornelis en Martine Tanghe. Die investeert prompt in haar eerste televisietoestel.In 1978 begint ze als verslaggeefster en tv-anker.
Bij haar eerste journaal zit collega Bavo Claes achter een gordijn klaar om in te springen ‘als het misloopt’. Uit de politiek krijgt ze ook de wind van voren. Eric Van Rompuy noemde haar ooit ‘de exponent van een nihilistisch Vlaanderen’ en moet daarvoor door het stof. Door de aanhoudende stemmingmakerij tegen haar, pakt rechts gepeupel de journaliste fysiek aan op een betoging. Zij verteert dat met een ‘extreme gelijkmoedigheid’ . In 1985 neemt ze loopbaanonderbreking om met journalist en producer Jos Van Hemelrijck – zij trouwen en krijgen drie kinderen – een jaar te zeilen.
Bij de eeuwwisseling stapt ambtenaar Tanghe over naar het beter betaalde maar minder beschermde statuut van contractueel medewerker. In 2011 krijgt ze – zelf jarenlang het boegbeeld van Kom op tegen Kanker – borstkanker. Zij herstelt, gaat weer aan de slag, hervalt in 2016 en vanaf dan is het – zonder ophef noch zelfbeklag – vallen en opstaan. Tot aan haar pensioen in 2020.
Daarna kijkt ze om naar haar kinderen en kleinkinderen, de dieren op haar lochting, het vrijwilligerswerk in Lubbeek, het voorzitterschap van de nieuwe Vlaamse literatuurprijs Boon en een theatervoorstelling met schrijver Bart Moeyaert. En ze pendelt naar het ziekenhuis voor almaar meer uitzichtloze behandelingen. Ook die draagt ze met ‘extreme gelijkmoedigheid’.
United States Latest News, United States Headlines
Similar News:You can also read news stories similar to this one that we have collected from other news sources.
Voormalig Journaal-anker Martine Tanghe overledenMartine Tanghe (67) die deze week nog benoemd werd tot Commandeur in de Kroonorde is overleden. Enkele jaren geleden werd opnieuw kanker bij haar vastgesteld.
Read more »
Voormalig journaalanker Martine Tanghe overleden op 67-jarige leeftijdVoormalig journaalanker Martine Tanghe (67), die deze week nog benoemd werd tot Commandeur in de Kroonorde, is overleden. Enkele jaren geleden werd opnieuw kanker bij haar vastgesteld.
Read more »
Twitter rouwt om Martine Tanghe: “Dank dat je bij ons was”Gewezen VRT-journalist en nieuwsanker Martine Tanghe is op 67-jarige leeftijd overleden, dat meldde de openbare omroep zondag in een persbericht. Intussen wordt Twitter overspoeld met steunbetuigingen en berichten vol lof over de vrouw die maar liefst 42 jaar lang te zien was op de Vlaamse televisies.
Read more »
Martine Tanghe las het nieuws terwijl ze ziek wasMartine Tanghe combineerde haar laatste jaren op de VRT met haar strijd tegen kanker. ‘Het nieuws brengen was haar identiteit’, zegt collega Wim De Vilder.
Read more »