In 2022 verwerkten Belgische slachthuizen maandelijks zo’n 25,83 miljoen dieren, waaronder vee uit Nederland. Hoeveel dieren precies de grens oversteken
Hoewel Nederland al jaren pogingen onderneemt om niet-transportwaardig vee binnen de landsgrenzen te houden, vinden gewonde en zieke dieren via de zogenaamde Belgiëroute nog altijd hun weg naar onze slachthuizen. Die wanpraktijken blijven vaak ongestraft.
Onder de categorie niet-transportwaardig vee vallen niet alleen kreupele melkkoeien, maar ook zieke, gewonde en hoogzwangere dieren. Terwijl er in 2016 sprake was van één melding, waren dat er in 2017 11 en in 2018 al 25. Het topje van de ijsberg, stond in het 2Solve-rapport te lezen, aangezien meldingen uit België niet altijd ‘tijdig, consistent en volledig zijn’.
In veel gevallen gaat het om ‘afgemolken koeien’, dieren die elk jaar een kalf moeten baren om duizenden liters melk te kunnen produceren.‘De NVWA neemt het niet zo nauw met de welzijnsregelgeving’, zegt Paul Bours. In december 2022 stapte de Nederlandse dierenarts vervroegd op als Senior Policy Advisor Animal Welfare, mede door het jarenlange falen van de autoriteiten. ‘Keurders zijn niet zozeer voor de dieren dan wel voor de veehouders bezig.
Toch blijkt 70 tot 90 procent van de vaststellingen niet te gaan over slachthuisaspecten, maar over het traject ervoor, met name de transportwaardigheid van dieren en het transport zelf. Daarom benadrukte het adviesrapport uitdrukkelijk dat ‘de transportwaardigheid van dieren vervoerd vanuit het buitenland naar Vlaamse slachthuizen moet verbeteren’.
Keurders zijn niet zozeer voor de dieren dan wel voor de veehouders bezig. Daarom keuren ze geen vee af, want dan krijgen ze gezeik.’Toch koestert Weyts de ambitie om naast het aantal vaste inspecteurs ook het eigen inspectieteam verder uit te breiden, om ook veebedrijven te controleren. In de zomer van 2023 schreef de minister acht extra vacatures voor inspecteurs uit. De afgelopen jaren introduceerde hij ook tal van initiatieven om de handhaving te bevorderen.