In februari 2022 onderschepte de Colombiaanse politie een telefoontje van een drugshandelaar in Bogota die een grote cocaïnedeal regelde voor een koper in
In Jaleaca de Catalán, deelstaat Guerrero, nemen de Mexicaanse autoriteiten in april 2023 vier hectare coca in beslag.Drugscriminelen hertekenen de kaart van de cocaïnehandel. De teelt verspreidt zich naar Centraal-Amerika. Lokale boeren worden er gedwongen om coca te telen – om economische redenen, of na bedreigingen.
Die ontwikkeling is het gevolg van verschillende factoren. Voornamelijk draait het om de versplintering van de groepen die de cokehandel controleerden. In 2016 tekenden de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia een vredesakkoord met de Colombiaanse overheid. De ontwapening van de FARC die daarop volgde, stelde de cocaïneproductie open voor nieuwe en gevestigde bendes.
‘Het is de nieuwe economie: de diversificatie van illegale gewassen,’ vertelde Arturo García Jiménez, een lokaal dorpshoofd. Tussen 2020 en mei 2023 werden in Mexico 171 cocaplantages vernietigd. Op 13 na lagen die volgens Mexicaanse militaire gegevens allemaal in de regio Costa Grande in de deelstaat Guerrero. De overgrote meerderheid daarvan bevond zich in ‘ejidos’ – landbouwgebieden in gemeenschappelijk bezit, zoals El Porvenir.
In El Porvenir kwamen de militairen in september 2022 coca zoeken. Een lokale koffieteler herinnert zich hoe het dorp ‘volstroomde met soldaten’ en hoe drones overvlogen tijdens de invallen. Maar toen de soldaten vertrokken waren, zei ze, verplaatsten de boeren hun planten gewoon verder de berg op. Economische stimulansen hielpen ook om de teelt naar het noorden te duwen. Correa zei dat een kilogram cocaïne die in Colombia voor 1590 euro wordt verkocht, tot 14.000 euro kan opbrengen tegen de tijd dat hij Centraal-Amerika bereikt. Door cocaïne dichter bij de – in dit geval Amerikaanse – eindgebruiker te produceren, kunnen smokkelaars profiteren van hogere prijzen terwijl ze transport- en andere kosten vermijden.
United States Latest News, United States Headlines
Similar News:You can also read news stories similar to this one that we have collected from other news sources.
Waarom de Holocaust een politiek wapen blijft in het Midden-OostenIn de Gaza-oorlog beroept Israël zich opnieuw op de Holocaust, als waarschuwing voor de tragedie die het land bedreigt. Niemand hoort de terreur van Hamas te vergoelijken, maar daarin een analogie zien met de Jodenvervolging door de nazi’s, is niet alleen historisch dubieus, het is ook ethisch bedenkelijk.
Read more »
Ruzie over toekomst van ‘eenzaamste schaap’De redding van het ‘eenzaamste schaap van Groot-Brittannië’ verloopt niet vlekkeloos. Dierenactivisten botsen met lokale boeren over de toekomst van het dier.
Read more »
Puurs-Sint-Amands herdenkt 225 jaar Boerenkrijg met hulde aan Emmanuel RollierExact 225 jaar geleden vond de Slag om Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands) plaats, midden in de Boerenkrijg. Tijdens deze bewogen periode speelde de Boerenkrijgleider Emmanuel Rollier een belangrijke rol. Op zaterdag 4 november kreeg hij zijn eigen herdenkingsmoment en werd ook meteen het startschot van de expo in Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands) gegeven.
Read more »
Blauwalgenalarm afgeblazen op kanaal Herentals-BocholtDe Vlaamse Waterweg heeft het blauwalgenalarm opgeheven voor het kanaal Herentals-Bocholt. De strenge maatregelen rond waterrecreatie waren midden augustus afgekondigd nadat ontdekt was dat de cyanobacteriën alle Kempense waterwegen hun karakteristieke olieachtige laag op het wateroppervlak vormden.
Read more »
Stad experimenteert met wol als bodembedekker: “Het heeft tal van voordelen voor planten en bomen”De stad Mechelen experimenteert op verschillende plaatsen met wol als bodembedekker en boomstambeschermer. Het werkt daarvoor samen met de Mechelse onderneemster Ngaire Takano van het Woolly Collectief. Zij verwerkt woloverschotten van boeren in tal van duurzame toepassingen.
Read more »